Konfederacija sindikata RS: Poslodavci otkazuju kolektivne ugovore

Bez autora
Aug 26 2015

Iz Konfederacija sindikata Republike Srpske upozorili su danas da je u posljednje vrijeme primjećeno da sve više poslodavaca otkazuje primjenu kolektivnih ugovora. To se dešava, kako navode, bez obzira na to što će do kraja 2015. godine biti usvojen novi zakon o radu. Ovaj zakon je preduslov za početak novih pregovora između sindikata i poslodavaca i donošenja novih granskih i pojedinačnih kolektivnih ugovora. Smatramo da nije korektno da se u ovom periodu preduzimaju radnje koje bi išle na štetu radnika i sindikata, posebno kada je u pitanju otkazivanje ili mijenjanje pojedinačnih kolektivnih ugovora, upozoravaju u saopštenju iz Konfederacije sindikata RS-a. Zbog toga, apeluju na poslodavce u RS-u, da se prestane s takvom praksom koja ide na štetu radnika, sve do stvaranja uslova i usvajanja novog zakona o radu, zbog kojeg će sindikati i poslodavci u grani ili preduzeću morati ponovo započeti pregovaranje radi donošenja novih kolektivnih ugovora.

Iz Konfederacija sindikata Republike Srpske upozorili su danas da je u posljednje vrijeme primjećeno da sve više poslodavaca otkazuje primjenu kolektivnih ugovora.

To se dešava, kako navode, bez obzira na to što će do kraja 2015. godine biti usvojen novi zakon o radu.

Ovaj zakon je preduslov za početak novih pregovora između sindikata i poslodavaca i donošenja novih granskih i pojedinačnih kolektivnih ugovora.

“Smatramo da nije korektno da se u ovom periodu preduzimaju radnje koje bi išle na štetu radnika i sindikata, posebno kada je u pitanju otkazivanje ili mijenjanje pojedinačnih kolektivnih ugovora”, upozoravaju u saopštenju iz Konfederacije sindikata RS-a.

Zbog toga, apeluju na poslodavce u RS-u, da se prestane s takvom praksom koja ide na štetu radnika, sve do stvaranja uslova i usvajanja novog zakona o radu, zbog kojeg će sindikati i poslodavci u grani ili preduzeću morati ponovo započeti pregovaranje radi donošenja novih kolektivnih ugovora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik